Бразилският президент Лула да Силва се срещна с кубинския си колега

...
Бразилският президент Лула да Силва се срещна с кубинския си колега
Коментари Харесай

Бразилският президент се обяви за падане ембаргото срещу Куба

Бразилският президент Лула да Силва се срещна с кубинския си сътрудник Мигел Диас-Канел в събота в Хавана. Това е първото посещаване на бразилски президент в карибската нация от девет години и се приема като сигнал за възкръсване на връзките сред двете страни, оповестява АП.

Лула дойде в Хавана за срещата на върха на Групата от 77 нововъзникващи икономики плюс Китай (Г-77). Групата, учредена през 60-те години на предишния век, се среща в Куба единствено дни преди Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Обръщайки се към срещата на върха в събота, Лула изрази страдание за към момента настоящото наложено от Съединени американски щати ембарго на Куба. Островът " е жертва на нелегално икономическо ембарго. Бразилия е срещу всевъзможни едностранни насилствени ограничения ", сподели той.

" Ние отхвърляме включването на Куба в листата на страните, спонсориращи тероризма ", добави той.

Лула се базира на листата на Съединени американски щати със страни, за които се счита, че неведнъж са оказвали поддръжка за актове на интернационален тероризъм. Държавите в листата са обект на наказания.

Припомняме, че през ноември предходната година осемнадесет някогашни водачи от Латинска Америка и Карибите подписаха писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън, в което приканиха Съединените щати да отстранен шестдесетгодишното ембарго против Куба поради опустошенията, нанесени от урагана " Иън ".

Също по този начин се настоя Байдън да отстрани Куба от листата си с страни, спонсориращи тероризма поради даването на леговище на водачи на партизанска група, която в този момент е подготвена да стартира още веднъж мирни договаряния с Колумбия.

Сред подписалите бе и някогашният президент на Бразилия Дилма Русеф.

Търговското ембарго беше наложено през 1962 година, когато кубинската гражданска война насочи острова по пътя към социализма. Той ограничи достъпа на Куба до необятна гама от артикули, както и до интернационална помощ и финансови запаси.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР